tisdag 23 oktober 2012

Du sköna nya värld


I en avlägsen framtid har gentekniken utvecklat människan intill perfektion. I Du sköna nya värld finns inga gamla, sjuka eller olyckliga människor. Livet är sorglöst och okomplicerat.
Människor har befriats från alla känslomässiga bindningar och kan ohämmat ägna sig åt konsumtion och tillfälliga sexuella kontakter. Tillvaron är inriktad på omedelbar lyckomaximering. Den nya världen är ett sinnenas paradis och skulle något gå fel så finns alltid lyckodrogen soma...


På svenskan i skolan har vi precis läst dystopin och klassikern Du sköna nya värld av Aldous Huxley. Den utspelar sig i framtiden, ca år 2600, men det otroliga är att den är skriven år 1932.

Detta är den första klassikern som jag har läst, vilket gör att jag inte har mycket att jämföra med. Men jag tycker att den faktiskt är ganska bra för att vara skriven redan på 30-talet. Ibland glömde jag bort att den var skriven för 80 år sedan.

När min lärare berättade om boken lät det som en bok som jag skulle gilla, och till början var den faktiskt också det. Jag älskar beskrivningarna av denna nya och spännande miljö som skildras i boken. Jag kunde sitta och fundera på hur samhället fungerar och leta skillnader och likheter med vårt samhälle.

Hur bra miljön och karaktärerna än var (vilket var riktigt bra!) så var handlingen trög. Det tog nästan halva boken innan man kommit förbi alla introduktioner och handlingen kunde ta fart.

Jag satt länge och funderade över om jag skulle ge boken en tvåa eller en trea, men tyvärr slutade det i en tvåa då handlingen i en bok är väldigt viktig för mig och bra karaktärer och miljöskildringar räcker inte så långt på egen hand...

Författare: Aldous Huxley
Titel: Du sköna nya värld
Originaltitel: Brave New World
Sidor: 237
Förlag: Lind & Co
Mitt Betyg: 2/5

söndag 14 oktober 2012

Efterlyses!

tjosanhoppsan allehop :)

Jag satt och läste Du sköna nya värld och kom att på en annan bok som jag läste när jag var yngre och som jag tycker var väldigt bra. DOCK kommer jag inte ihåg vad den heter eller vem författaren är, så då tänkte jag fråga er om ni vet vilken bok det är ^^

Den utspelar sig typ i vilda västern. Det är en ungdomstjej som är huvudkaraktär och väldigt badass (vad jag kommer ihåg). Omslaget är en bild på en tjej med cowboyhatt och scarfs runt halsen (tror jag). Sen ser det typ ut som pargament... Jag har fått för mig att titeln har med hennes namn att göra, eller så har det inte det...

Jag hoppas att någon kan känna igen min beskrivning och vet vilken bok jag söker! Är såå sugen på att läsa den just nu! ^^

Tack på förhand

Okej, jag har hittat boken! Det var Sovay av Celia Rees som jag tänkte på >.<

tisdag 9 oktober 2012

Run To Something Beautiful

Hejsan du glade!

Jag har en fråga; brukar du lyssna på musik när du läser eller pluggar?

Det gör nämligen jag! Alltid när jag pluggar och ibland när jag läser skönlitterärt. Musiken gör att jag inte vandrar omkring i mina tankar eller lyssnar på vad de bredvid säger. Dock finns det vissa låtar jag inte kan lyssna på samtidigt eftersom jag inte kan låta bli att sjunga med, även ifall jag är en tjej som är sjukt bra på att multitaska så kan jag inte koncentrera mig på texten samtidigt som jag sjunger för fulla munnar...

Hur som helst... Det jag främst lyssnar på är pianomusik (alltså endast pianospelande, ingen sång!) Har jag min iPod sätter jag på samma fyra låtar av Yiruma; Kiss The Rain, Love Me, Maybe och River Flows In You. Sitter jag vid min skoldator (som jag gör nu) har jag alltid igång Gavin Mikhails soundtrack till Ruta Sepetys underbara bok Between Shades of Gray. Blev helt överglad när jag hittade dessa fantastiska låtar! Min favorit är Run To Something Beautiful.

Hans musik, inklusive hans soundtrack, finns tillgängligt på Spotify. Vill ni ladda ner hans soundtrack till Between Shades of Gray GRATIS och LAGLIGT kan ni klicka HÄR.




fredag 5 oktober 2012

MIN FÖRSTA BOKBLOGGSVIDEO!

Japp, ni läste rätt! Jag har gjort en video! Det kommer bli startskottet (snarare återskottet) på min blogg och nu är ju mer taggad than ever på att börja blogga igen.

Enjoy min video!

VARNING!!! Många tummar upp samt en blandning av en himla massa dialekter, dock mest skånska hoppas jag på, kan(=kommer) förekomma.